Portræt af forlagsredaktør Per Kofod

 

Kriteriet er kvalitet! En snak om hvad der gør en lydbog god

EnNyBog.dk har talt med forlægger Per Kofod om lydbøger og god litteratur.

 

Forandringer i hjerne og hjerte

Det er mere end 20 år siden Per Kofod forlod den etablerede forlagsverden og stiftede sit eget forlag, Forlaget Per Kofod. Siden da har han udvalgt og udgivet en lind strøm af oversat og dansk skønlitteratur, debatlitteratur og fotobøger - og lydbøger.
Ifølge Per Kofod er forlagets ambition at udgive litteratur af høj kvalitet, på tryk og som lydbog, og han står selv som garant for udvælgelsen. Kriterierne for kvalitet er trukket skarpt op:
”Litteraturen er god, når den medfører forandringer i hjerne og hjerte. Kvalitetslitteratur er i stand til at flytte grænser, såvel personligt som i et samfundsmæssigt perspektiv. Som al anden god kunst indeholder litteraturen kvalitet, når den gennem nye indsigter og uventede perspektiver bevæger os og udvider horisonten.”

Om at være mindre end de store

På spørgsmålet, hvorfor Per Kofod valgte at etablere et mindre forlag, fremhæver han i særlig høj grad intimiteten:
”Fordelen ved at være et mindre forlag er den personlige kontakt til forfatterne, som det kan være svært at etablere i sammen grad på et større forlag. Jeg kender mange af forfatterne personligt, læser selv al den litteratur vi udgiver og er med i studiet, når lydbøgerne indspilles.”

Litteratur som forretning
Midt i en snak om ambitioner og litteratur af høj kvalitet, fristes man til at glemme, at et forlag også er en forretning. Først til allersidst falder snakken på bestsellerisme og boghandlernes forsøg på at presse priserne, men Per Kofod er meget pragmatisk.
"Boghandlernes husleje er stigende og de har jo også en forretning de skal leve af. Bestsellerne omsættes hurtig og i stort antal, derfor er de selvfølgelig en god forretning for såvel boghandel som forlag."
Men trods forståelsen fastholder Per Kofod, at kvaliteten er det vigtigste, når han udvælger bøger. Set fra Per Kofods perspektiv er god litteratur det, der gør læseren klogere på sig selv og verden omkring.

Det lille forlag kom for nyligt i stor fokus, da det som det første forlag i verden udgav Paul Austers nye roman ”Mand i mørke”, også som lydbog. En roman der vel at mærke udgives i mere end 40 lande. Per Kofod er en af drivkræfterne bag promovering af kvalitetslitteratur i Danmark. Har bl.a. været primus motor for CPH.LITT.08, Danmarks første litteraturfestival for kvalitetslitteratur.


Links:

Per Kofods Forlag

Artikel om Per Kofod fra Helsingør Bibliotek

Artikel om Per Kofod i Information, 16. august 2009

Læs mere om lydbøger til download her.

EN NY BOG ApS • Gravenstensvej 4 • 3450 Allerød • CVR 31420512
info_@If you can read this, please upgrade to a modern browser.ennybog.dk • Tel.:+45 3136 8088 • Startside: Lydbøger til download