Portræt af Astrid Lindgren - alle børns forfatter

 

Portræt af Astrid Lindgren

Atrid Lindgren - den elskede børnebogsforfatter fra Sverige

Astrid Lindgren – Den store fortæller fra Småland

Siden udgivelsen af den første bog om Pippi Langstrømpe i 1945 har Astrid Lindgren (1907-2002) henrykket børn og barnlige sjæle både i og uden for Skandinavien. Gennem sine fortællinger om børn, der voksede op i Sverige omkring år 1900 har hun ikke bare skabt fantastisk underholdende historier. Hun har også leveret et billede af datidens Sverige, som vil blive overleveret fra generation til generation både som bøger, lydbøger, filmatiseringer og teater.

Astrid Anna Emilia Ericsson blev født i 1907 i Näs, nær Vimmerby i Småland. Som 13-årig fik hun trykt en stil i Vimmerbytidningen. Senere blev hun journalistelev på avisen. I 1928 mødte hun Sture Lindgren i Stockholm. De blev gift i 1931. Astrid Lindgren boede resten af livet i Stockholm. Parallelt med sit virke som forfatter arbejdede hun som forlagsredaktør på forlaget Rabén og Sjögren, som også udgav hendes bøger. Historierne om Pippi, Emil, Grynet og Lotte er muntre historier om ballademagere med påfund, som ikke altid er til at tolerere for de voksne.

Lindgrens historier er dog meget mere end bare underholdning. Også de mørke sider af tilværelsen har hun behandlet og på smukkeste vis gjort begribelige for børn. Brødrene Løvehjerte er eksempelvis den gribende beretning om to brødres genforening i dødsriget Nangijala. Hendes historier er langt fra ukontroversielle, set med omverdenens blik. Således blev den franske oversættelse af Pippi Langstrømpe fra 1951 kraftigt censureret. Historien ansås for at være anarkistisk og provokerende.

Astrid Lindgrens fortællinger er filmatiseret i flere omgange både som film og tv-serier. Inden sin død i 2002 nåede hun at modtage et væld af svenske og internationale litteraturpriser. I 1958 fik hun eksempelvis H.C. Andersen-medaljen, som betragtes som en slags børnelitteraturens Nobelpris. Efter hendes død er Litteraturprisen til minde om Astrid Lindgren blevet indstiftet af den svenske regering. Prisen gives til børnebogsforfattere, illustratorer og organisationer, som fremmer læsning blandt børn og unge i Astrid Lindgrens ånd.

Lindgren kæmpede hele livet for børns rettigheder. Andre af hendes mærkesager var dyrevelfærd og modstand mod Sveriges EU-medlemskab.

Mange af Astrid Lindgrens historier kan fås som lydbøger.    

 

Lydbøger af Astrid Lindgren

 
EN NY BOG ApS • Gravenstensvej 4 • 3450 Allerød • CVR 31420512
info_@If you can read this, please upgrade to a modern browser.ennybog.dk • Tel.:+45 3136 8088 • Startside: Lydbøger til download